
From: Xxxxx Xxxxxxx 
Sent: Thurs 09/09/2004 10:56 
To: Xxxxx Xxxxxxxx 
Cc: Xxxx Xxxxxxxx 
Subject: RE: Mandatory rebates to non-disabled users who make calls to a 
textphone user 

Xxxxx  
  
pl see legal advice rec'd regarding the point made in paragraph 7 of the Consumer 
Panel notes. Effectively, it looks as if there is no legal basis for rebating calls made 
through the relay service by non-textphone (ie non-disabled) users. 
  
Xxxxx 
  
From: Xxxxx Xxxxxxx 
Sent: Wed 08/09/2004 10:56 
To: Xxxxx Xxxxxxxx 
Cc: Xxxx Xxxxxxxx 
Subject: Mandatory rebates to non-disabled users who make calls to a textphone 
user 

Xxxxx  
  
A little while ago you asked me if the USD and the USO allowed us to impose 
regulation on US providers to provide a mandatory rebate to non-disabled users who 
make calls to a textphone user. 
  
Summary of advice 
My view is that Ofcom could not impose regulation on US providers to provide a 
mandatory rebate to non-disabled users who make calls to a textphone user. 
  
What does the USD say? 
Article 7(1) of the USD says that: 
  
“Member States shall, where appropriate, take specific measures for disabled end-
users in order to ensure access to and affordability of publicly available telephone 
services…” 
  
Recital 13 says: 
  
“…Specific measures for disabled users could include, as appropriate,…public text 
telephones…”. 
  
“Disabled users” is not defined but the provision of public text telephones and the 
affordability of this service is targeted specifically at them. 
  
What does the USO say? 
Paragraph 6(1) of the schedule to the USO says that: 
  
“Special measures shall be taken to ensure access to and the affordability of public 
telephone services for end-users with a disability equivalent to those enjoyed by 
other end users”. 
  
These measures include those at paragraph (2)(c) which are: 



  
“provision of, and the provision of access to, relay services for end-users with a 
disability where required to ensure access to publicly available telephone services by 
such end-users”. 
  
A relay service is a textphone service which has been approved by Ofcom. 
  
Again, access and affordability of a relay service is targeted specifically at “end-users 
with a disability”. “Disability” is as defined in the Disability Discrimination Act 1995. 
  
Any other way we could get the universal service providers to make mandatory 
rebate to non-disabled users who make calls to a textphone user? 
Article 9 says that Member States may, in the light of national conditions, required 
designated providers to provide tariff options or packages to consumers which depart 
from those provided under normal commercial conditions, to ensure that those 
people with low incomes or “special social needs” are not prevented from accessing 
or using the publicly available telephone service. This is reflected in paragraph 5(2) 
of the schedule to the USO. “Special social needs” is not defined in the USD or the 
USO.  
  
There is an argument, therefore, that non-disabled people who use textphones have 
“special social needs” and therefore should be entitled to special tariffs for using that 
service. 
  
However, I don’t think we could hang our hats on this from a legal perspective. 
Although “special social needs” is not defined, I don’t consider we could say people 
with one aspect of their lives that is “special” (i.e. using textphones) have special 
social needs. It suggests something more than this – i.e. difficulty affording calls. And 
all calls for that matter – I would be uncomfortable arguing that people who use 
textphones have special social needs by virtue of those calls and not others. 
  
What is the position under the general conditions as currently drafted? 
Finally it is worth looking at GC15.3 to see if there is any scope for saying that there 
should be a mandatory rebate to non-disabled users who make calls to a textphone 
(even if to say there was, it would be contrary to the USD and the USO). 
  
My view is that GC15.3 does correctly implement the USD/USO in this regard. That 
is because it deals with access and the costs of making a textphone call by a 
subscribers who “because of their disabilities, need to make calls in which some or 
all of the call is made or received in text format”.  
  
In other words, non-disabled users of the textphone service do not fall within the 
scope of GC15.3 because they are not subscribers who because of their disabilities, 
need to make calls in which some or all of the call is made or received in text format. 
  
Conclusion 
Both the USD and the USO permit Ofcom to take special measures to ensure that 
disabled people have access to relay services at an affordable price.  This does not 
extend non disabled users. Therefore Ofcom would not be able to impose regulation 
under the US regime on universal service providers to make mandatory rebate to 
non-disabled users who make calls to a textphone user. 
  
Xxxxx 
  
  



  
 
 
 
 
-----Original Message----- 
From: Xxxxx Xxxxxxxx  
Sent: 18 August 2004 1:29 PM 
To: Xxxxx Xxxxxxx 
Cc: Xxxx Xxxxxxxx 
Subject: FW: Consumer Panel observations on USO review 

Xxxxx - please see paragraph 7 of the attached Consumer Panel Observations on 
the US Review. The background is that GC15.3(b) requires a special tariff scheme 
for "Subscribers who need to make calls to which a relay service applies" which 
we have taken to apply to textphone users only. This is to compensate textphone 
users for the extra time it takes to make a call because writing text takes longer than 
speaking. There is no corresponding obligation to offer a special tariff where a 
hearing user calls a textphone user and is billed for the call (because they don't 
"need" to make such calls).  
  
There has been a view within disability circles which the Consumer Panel is now 
pressing that the social exclusion of disabled users might be reduced if the special 
tariff scheme were made to apply to any call involving a textphone user even when 
they are not the subscriber initiating or paying for the call. This is more a point of 
principle as in practice BT TextDirect applies the rebate irrespective of who initiated 
the call. It only arises in two special circumstance - on calls from Vodafone 
subscribers or made through payphones that can't access TextDirect directly 
(because they won't allow the 18002 prefix).  
  
In brief, and irrespective of the merits of the policy, the question is whether article 7 
of the USD and the US Order would permit a mandatory rebate to non-disabled users 
who make calls to a textphone user or, more generally, are "specific measures" 
restricted to disabled customers? 
  
I'm on leave from Friday for two weeks but could you copy Xxxx Xxxxxxxx in on your 
answer, please, as it would be helpful to have advice by 27 August if at all possible.    
  
Xxxxx 


